Fluorelastomer – Vad är FFKM?

FFKM är en typ av fluorelastomer, en polymer som är känd för sin höga temperaturbeständighet, kemiska resistens och flexibilitet. FFKM står för ”perfluorerad fluorelastomer” och är en av de mest avancerade elastomererna som finns tillgängliga på marknaden.

En av de främsta fördelarna med FFKM är dess extremt höga resistens mot kemikalier. Detta gör den idealisk för användning i miljöer där kemiska ämnen är närvarande, som i kemiska fabriker eller laboratorier. FFKM kan motstå en rad olika kemikalier, inklusive syror, alkalier och oljor.

En annan fördel med FFKM är dess höga temperaturbeständighet. Den kan användas vid temperaturer upp till 327 grader Celsius utan att förlora sina egenskaper. Detta gör den idealisk för användning i högtemperaturapplikationer, som i motordelar och i olje- och gasindustrin.

Flexibilitet är en annan viktig fördel med FFKM. Detta gör att materialet kan användas i olika typer av applikationer, från tätningar och packningar till slangar och kablar. Dessutom har FFKM en utmärkt slitstyrka, vilket gör det till en långvarig lösning för applikationer som utsätts för hög nötning.

En av de främsta nackdelarna med FFKM är dess höga kostnad. Detta beror på att den är en av de mest avancerade elastomererna som finns tillgängliga på marknaden, med hög prestanda och hög kemisk resistens.

Sammanfattningsvis är FFKM en högpresterande polymer med en mängd fördelar. Dess höga kemiska resistens, temperaturbeständighet, flexibilitet och slitstyrka gör den idealisk för en rad olika applikationer. Nackdelen är dess höga kostnad, men för många applikationer kan dess prestanda och hållbarhet uppväga kostnaden.